Den här filmen har gjorts i samband med den Europeiska antibiotikadagen, ett EU-initiativ med syfte att uppmärksamma vikten av att stoppa all onödig antibiotikaanvändning. Du kommer också att kunna se filmen i SVT:s Anslagstavlan med start den 18 november samt på alla SF- biografer 27 november t.o.m. den 4 december.

Förkyld? Antibiotika hjälper inte mot förkylningsvirus

Att ta antibiotika i onödan är varken bra för den egna kroppen eller för kommande generationer. Kroppen blir frisk från förkylning på egen hand.

Snuva, hosta, halsont - nu är hösten här och med den kommer förkylningar som ett brev på posten. Även om förkylning är ofarligt kan det vara nog så besvärligt. Här får du svar på 5 vanliga frågor om förkylningar.

Vad är förkylning?
Förkylning är vår vanligaste infektion och orsakas av virus. Vanliga symtom är snuva, hosta, halsont och feber. Det brukar ta 7-10 dagar att bli frisk. Vissa symtom som hosta kan sitta i upp till några veckor.

Hur vanliga är förkylningar?
Barn får fler förkylningar än vuxna, ofta 8-10 stycken om året. Vuxna har ofta 2-3 förkylningar om året eller fler vid nära kontakt med barn.

Vad finns det för botemedel?
Det finns ingen medicin som kan bota en förkylning. Däremot är det ibland möjligt att lindra symtomen. Om du har snuva och nästäppa kan avsvällande nässprayer lindra besvären. Hostmediciner kan prövas men har oftast tveksam effekt. Febernedsättande och smärtstillande medel kan prövas vid behov.

Varför hjälper inte antibiotika vid förkylning?
Det är meningslöst att ta antibiotika, exempelvis penicillin, om du är förkyld. Det beror på att antibiotika bara bekämpar bakterier och inte har någon effekt på förkylningsvirus. Förkylningar, luftrörskatarr och även flera andra luftvägsinfektioner klarar kroppen av att läka på egen hand.

Är det skadligt att ta antibiotika?
Det är inte bra att ta antibiotika i onödan. De nyttiga bakterierna du bär på slås ut och kan ge plats åt sjukdomsframkallande bakterier. Antibiotika kan ge biverkningar som diarré och hudutslag. Dessutom kan bakterierna lättare bli resistenta, det vill säga de lär sig att stå emot antibiotika om det används för mycket.

Den här filmen har gjorts i samband med den Europeiska antibiotikadagen, ett EU-initiativ med syfte att uppmärksamma vikten av att stoppa all onödig antibiotikaanvändning.


Senast ändrad: 2009-11-17